CEMED | warsztaty eMarketing w Farmacji

0
Rate this post

Szanowni Państwo,
w styczniu 2009 roku spotkaliśmy się w prawie stuosobowym gronie menedżerów firm farmaceutycznych, uczestników forum „eMarketing w farmacji 2009”, aby mówić o trendach polskich i światowych, wdrożeniach i nowoczesnych metodach stosowanych w esuplementtronicznym marketingu suplementów. Najwyższy czas zasiąść do zajęć w małych grupach i zdobyć komplet umiejętności praktycznych przydatnych w prowadzeniu projektów eMarketingowych. Warsztaty „eMarketing w farmacji 2009” dadzą Państwu taką możliwość. Do Państwa dyspozycji będzie grono ekspertów, praktyków, prawników i niezależnych konsultantów znających specyfikę rynku farmaceutycznego. Niech materiały drukowane i notatki staną się dla Państwa kompendium wiedzy z marketingu interaktywnego, do którego zaglądać będziecie Państwo w swojej pracy zawodowej na co dzień.

Zapraszam i do zobaczenia na warsztatach,

ZAPRASZAMY:
kadrę menedżerską firm farmaceutycznych, menedżerów produktu, e-marketing menedżerów, brand menedżerów, pracowników działów marketingu, sprzedaży i public relations.

PROGRAM

DZIEŃ 1 | 16 września 2009
10.30 Rozpoczęcie obrad

  • omówienie programu
  • rozdanie materiałów
  • podział na grupy warsztatowe
10 min
10.40 Wykład:
e-Marketing – element nowoczesnej strategii marketingowej

  • Czego nasza branża nauczyła się w ciągu ostatnich 12 miesięcy?
  • Kierunki rozwoju obecności w e-przestrzeni – co nas czeka w kolejnych 12 miesiącach?

Janusz Krupa  notkaprawo_mala-8695805, BrandPharma

40 min
11.20 Wykład:
Internet jako medium reklamowe

  • specyfika Internetu jako medium
  • model reklamy pull
  • skuteczna reklama internetowa

Mirek Połyniak  notkaprawo_mala-8695805, OPEN4Net

40 min
12.00 Przerwa na obiad 60 min
13.00 Warsztaty w grupach 120 min
15.00 Przerwa na kawę 30 min
15.30 Warsztaty w grupach 120 min
17.30 Zakończenie zajęć warsztatowych
18.30 Kolacja
DZIEŃ 2 | 17 września 2009
9.00 Warsztaty w grupach 120 min
11.00 Przerwa na kawę 30 min
11.30 Warsztaty w grupach 120 min
13.30 Przerwa na obiad 45 min
14.15 Wykład: Aktualne i przyszłe uwarunkowania prawne reklamy suplementów w Internecie oraz mediach interaktywnych

  • przykłady kampanii
  • decyzje organów kontroli

Magdalena Wojciechowicz  notkaprawo_mala-8695805, dyrektor Departamentu Organizacyjno-Prawnego, Główny Inspektorat Farmaceutyczny

60 min
15.15 Wykład: Firma farmaceutyczna jako administrator serwisu www – aspekty prawne
Xawery Konarski  notkaprawo_mala-8695805, kancelaria Traple Konarski Podrecki
45 min
16.00 Pytania i dyskusja 30 min
16.30 Zakończenie warsztatów i rozdanie certyfikatów

BLOK WARSZTATOWY A:

Temat: Usability, czyli po co jest ta strona?
Prowadzenie: Andrzej Sienkiewicz  notkaprawo_mala-8695805, FirsteArts

  • Wybór dostawcy usług (co powie Ci agencja interaktywna, czego nie powie Ci agencja interaktywna)
  • Metody prowadzenia projektu budowy strony internetowej firmy farmaceutycznej (strony firmowe, produktowe etc.)
  • Zagadnienia web usability, czyli jak stworzyć stronę przyjazną dla użytkownika
  • W jaki sposób szybko ocenić stopień korzystania z serwisu internetowego przez użytkowników (Google Analytics, inne darmowe i komercyjne systemy pomiaru odwiedzalności)
  • Strategie rozwoju farmaceutycznych serwisów internetowych

BLOK WARSZTATOWY B:

Temat: Efektywny e-detailing: fakty, sprawdzone wzorce i światowe trendy
Prowadzenie: Janusz Krupa  notkaprawo_mala-8695805, BrandPharma

  • Co to jest e-detailing?
  • Czego oczekują doradcy od e-detailingu?
  • Czego oczekują przedstawiciele?
  • e-Detailing – esuplementtroniczna broszura vs. interaktywne narzędzie komunikacji
  • Zasady konstruowania e-detailingu
  • e-Detailing jako część CLM
  • Metody pomiaru skuteczności i ROI e-detailingu
  • e-Detailingowe „do’s” and „dont’s”

BLOK WARSZTATOWY C:

Temat: Praktyczne aspekty prowadzenia projektu e-mail marketingowego w farmacji
Prowadzenie: Jarosław Malec  notkaprawo_mala-8695805, MEMEX

  • Jak przygotować brief do kampanii e-mailingowej? Dobór targetu, terminu, formy
  • Obsługa „zwrotów” i „sprzeciwów”, weryfikacja bazy adresów poczty esuplementtronicznej
  • Wybór metody budowy bazy. Samodzielnie czy outsourcing?
  • Jak zgodnie z prawem stworzyć bazę doradcay (w tym adresów e-mail)
  • Obsługa i wsparcie w aktualizacji bazy doradcay, farmaceutów, pacjentów na potrzeby działań marketingowych
    • aspekty prawne
    • aspekty technologiczne
    • aspekty techniczne
  • Aktualne możliwości automatycznej identyfikacji polskich doradcay w Internecie: rejestracje on-line oraz sposoby weryfikacji danych
  • e-Mailing i biuletyny esuplementtroniczne
    • dobór rodzaju e-mailingu
    • dobór contentu
    • projektowanie aktywności i interakcji
    • dystrybucja
    • polityka informacyjna
    • zachowanie zasada prywatności odbiorcy
  • Narzędzia informatyczne e-mail marketingu (przegląd rozwiązań rynku polskiego, użyteczne funkcjonalności etc.)
  • Korzystanie z baz podmiotów zewnętrznych (przegląd możliwości rynku polskiego)
  • Pomiar skuteczności kampanii
    • CPM
    • CPC
    • zasięg
    • efektywność przekazu komercyjnego
    • analiza statystyk, jak „odczytać”: „Hits”, „Page views”, „Unique visits”, „Real users” vs „Unique users”

BLOK WARSZTATOWY D:

Temat: Efektywa kampania on-line produktu farmaceutycznego
Prowadzenie: Mirosław Połyniak  notkaprawo_mala-8695805, Open4Net

  • Strategia
  • Dobry serwis internetowy, przykłady: Lantus.com, Apap.pl
  • Dobra reklama internetowa – zasady i przykłady
  • Reklama graficzna, w tym najnowsze trendy rich media
  • SEM czyli reklama w wyszukiwarkach (SEO i PPC)
  • e-Mail marketing
  • Elementy Web2.0:
    • społeczności tworzone wokół schorzenia – Lantus Connection, ChildrenWithDiabetes
    • marketing wirusowy – Durex Get it On
    • YouTube – Golnsulin
  • Marketing szeptany vs. szemrany
  • Gracze na rynku reklamy on-line – portale, sieci reklamowe, domy mediowe, agencje
  • Projektowanie kampanii dla produktu farmaceutycznego – symulacja

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here