CEMED | AKADEMIA CHIRURGII ORTOPEDYCZNEJ
Kolano cz. 2

0
Rate this post
AKADEMIA CHIRURGII ORTOPEDYCZNEJ
Kolano cz. 2
Koordynator merytoryczny: dr Robert Śmigielskiprawo_mala-3334228 Koordynator organizacyjny: Asuplementsandra Więckowska
PROGRAM

AKADEMIA CHIRURGII KOLANA cz. 2. Więzadło krzyżowe przednie.
DZIEŃ 1 | 10 sierpnia 2012 r.
08.20 Otwarcie kursu
dr Robert Śmigielski
10 min.
08.30 Biomechanika: więzadła krzyżowego przedniego, mechanizmy urazów wkp, biomechanika stawu kolanowego z uszkodzonym więzadłem krzyżowym przednim
dr Robert Śmigielski
60 min.
09.30 Diagnostyka obrazowa w uszkodzeniach WKP (Rtg, USG, NMR, Rtg, CT) Błędy w ocenie uszkodzeń WKP
dr Beata Ciszkowska-Łysoń
60 min.
10.30 Przerwa kawowa 15 min.
10.45 Anatomia WKP
prof. B. Ciszek
30 min.
11.15 Badanie kliniczne w uszkodzeniu więzadła krzyżowego przedniego – jak zbadać kiedy pacjent jest otyły lub nie rozluźnia mięśni – wykład i pokaz badania
dr Paweł Ślęczka
20 min.
11.35 Ewolucja poglądów na potrzebę naprawy uszkodzeń więzadła krzyżowego przedniego. Historia technik operacyjnych od początku do dnia dzisiejszego. Techniki historyczne: szycie więzadła, technika „transtibial”
dr Paweł Ślęczka
20 min.
11.55 Przerwa kawowa 15 min.
12.10 Planowanie przedoperacyjne: uwzględnienie aktywności pacjenta i patologii towarzyszących (uszkodzenia łąkotek, chrząstki, innych więzadeł, osi kończyny) Rodzaje przeszczepów (BPTB, ścięgno m. Czworogłowego, ścięgna „gęsiej stopki”, allografty), Rodzaje i charakterystyka stosowanych mocowań, dobór w zależności od rodzaju przeszczepu, aktywności pacjenta i jakości kości pacjenta)
dr Andrzej Solecki
60 min.
13.10 Rekonstrukcja dwupęczkowa więzadła krzyżowego przedniego, źródła przeszczepu, lokalizacja kanałów, technika wiercenia, sposoby mocowania przeszczepu
dr Andrzej Solecki
30 min.
13.40 Zasady rekonstrukcji anatomicznej więzadła krzyżowego przedniego
dr Michał Drwięga
30 min.
14.10 Przerwa na lunch 50 min.
15.00 Technika operacyjna jednokanałowej, anatomicznej rekonstrukcji więzadła krzyżowego przedniego z podziałem na różne rodzaje przeszczepów i mocowań, lokalizacja kanałów i techniki ich wiercenia (inside out, outside in), orientacja, napięcie i mocowanie przeszczepu
Dr Robert Śmigielski
60 min.
16.00 Uszkodzenia więzadła krzyżowego przedniego u dzieci. Leczenie zachowawcze czy operacyjne? Technika rekonstrucji więzadła u dzieci.
dr Urszula Zdanowicz
30 min.
16.30 Zalecenia pooperacyjne po rekonstrukcji WKP. Tendencje na świecie, przekonania własne, dyskusja
dr Robert Śmigielskidr Andrzej Soleckidr Paweł Ślęczka
15 min.
16.45 Przerwa kawowa 15 min.
17.00 Rehabilitacja: Biologia gojenia się więzadeł po rekonstrukcji. Postępowanie pooperacyjne – histologiczne i biomechaniczne zasady rehabilitacji. Kryteria powrotu do pełnej aktywności sportowej – metody oceny obiektywnej i funkcjonalnej. Trening sportowy po przebytej rekonstrukcji WKP.
mgr Marcin Plenzler
30 min.
17.30 Komplikacje i niepowodzenia: ocena lokalizacji kanałów, powikłania stosowanych mocowań, ograniczenia zakresu ruchu, odczyny septyczne i aseptyczne
dr Paweł Ślęczka
30 min.
18.00 Zasady profilaktyki przeciwzakrzepowej w leczeniu zachowawczym i operacyjnym uszkodzeń więzadła krzyżowego przedniego
Firma Pfizer
15 min.
18.15 Zakończenie pierwszego dnia kursu
20.00 Uroczysta kolacja dla uczestników kursu
AKADEMIA CHIRURGII KOLANA cz. 2 Więzadło krzyżowe przednie. Więzadło poboczne piszczelowe oraz kompsuplements tylno-przyśrodkowy.
DZIEŃ 2 | 11 sierpnia 2012 r.
zajęcia odbywają się w 2 turach, poniżej program 1wszej tury
08.20 Otwarcie kursu
Dr Robert Śmigielski
10 min.
Zajęcia praktyczne na preparatach nieutrwalonych
08.30 Ćwiczenia z anatomii chirurgicznej – preparowanie na żywo poszczególnych struktur anatomicznych, możliwość (przez uczestników kursu) własnej oceny mechaniki i funkcjonowania poszczególnych struktur, ocena topografii poszczególnych struktur, itp. 120 min.
10.30 Prezentacje przypadków – dyskusja 60 min.
11.30 Przerwa kawowa oraz kanapki 30 min.
12.00 Techniki pobrania przeszcepów z więzadła rzepki, ścięgna mięśnia prostego uda oraz ścięgien mięśnia półścięgnistego i smukłego. 60 min.
13.00 Rekonstrukcja WKP z użyciem ścięgien „gęsiej stopki” 60 min.
14.00 Rekonstrukcja WKP z BPTB i ścięgna mięśnia prostego uda 60 min.
beleczka_spotkania-9980573
ptaszek-6724604
ptaszek-6724604
Wyszukaj spotkanie edukacyjne dla…
… techników esuplementtroradiologii Kierowników i pracowników centralnych sterylizatorni pielęgniarki epidemiologiczne pracownicy działów aparatury medycznej szpitali radiologów
napis_kurs-1157470
organizatorzy-3070357

bill-2012-indd-8

cemed_new-5156870

pfizer-6173656

 

oferta_cemed-9642452

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here