CEMED | konferencja Genetyka w dermatologii

0
Rate this post

Koordynatorzy merytoryczni:

  • dr n. med. Agnieszka Sobczyńska-Tomaszewska
  • mgr Katarzyna Wertheim – Tysarowska

Kierownicy naukowi:

  • prof. dr hab. n. med. Katarzyna Woźniak
  • prof. dr hab. n. med. Cezary Kowalewski

PROGRAM

09.30 Rejestracja uczestników 30 min.
10.00 Rozpoczęcie Konferencji 10 min.
10.10 Podłoże genetyczne wybranych chorób skóry
prof. dr hab. n. med. Katarzyna Woźniak, Warszawski Uniwersytet Medyczny, I Wydział suplementarski, Katedra i Klinika Dermatologiczna, Warszawa
30 min.
10.40 Poradnictwo genetyczne w dermatologii
dr n. med. Krzysztof Szczałuba, Mastermed, Poradnia Genetyczna, Białystok i MedGen, Poradnia Genetyczna i Laboratorium Diagnostyki Genetycznej, Warszawa
30 min.
11.10 Przerwa kawowa 20 min.
11.30 Pęcherzowe oddzielanie się naskórka – algorytm diagnostyczny w Polsce
mgr Katarzyna Wertheim – Tysarowska, Instytut Matki i Dziecka, Zakład Genetyki Medycznej, Pracownia Badań Chorób Dziedzicznych, Warszawa
30 min.
12.00 Przypadek polskiego pacjenta z zespołem IFAP (Rybia łuska mieszkowa, łysienie i światłowstręt)
dr hab. n. med. Aldona Pietrzak, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, I Wydział suplementarski z Oddziałem Stomatologicznym, Katedra i Klinika Dermatologii, Wenerologii i Dermatologii Dziecięcej, Lublin
30 min.
12.30 Predyspozycje genetyczne do rozwoju chorób alergicznych skóry
prof. dr hab. n. med. Cezary Kowalewski, Warszawski Uniwersytet Medyczny, I Wydział suplementarski, Katedra i Klinika Dermatologiczna, Warszawa
30 min.
13.00 Terapie genowe w chorobach skóry
mgr Katarzyna Wertheim – Tysarowska, Instytut Matki i Dziecka, Zakład Genetyki Medycznej, Pracownia Badań Chorób Dziedzicznych, Warszawa
30 min.
13.30 Obiad 60 min.
14.30 Możliwości diagnostyczne w genodermatozach w Polsce
dr n. med. Agnieszka Sobczyńska-Tomaszewska, dr n. med. Kamila Czerska, MedGen, Poradnia Genetyczna i Laboratorium Diagnostyki Genetycznej, Warszawa
30 min.
15.00 Predyspozycje genetyczne do raka kolczystokomórkowego skóry
dr Agnieszka Kalińska-Bienias, prof. dr hab. Sławomir Majewski, Klinika Dermatologii WUM
30 min.
15.30 Postępy w leczeniu ukierunkowanym mosuplementularnie u chorych na czerniaki skóry
prof. dr hab. Piotr Rutkowski – Klinika Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków, Centrum Onkologii-Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie Warszawa
30 min.
16.00 Zakończenie konferencji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here