CEMED | Seminarium szkoleniowo – naukowe
Ręka spastyczna – etiologia, diagnostyka, leczenie

0
Rate this post
Koordynator merytoryczny: prof. UM dr hab. med. Marek Jóźwiak Koordynator organizacyjny: Barbara Imiela
PROGRAM oraz SG

09.00 Rejestracja uczestników 15 min.
09.15 Otwarcie seminarium
prof. UM dr hab. med. Marek Jóźwiak, Pracownia Biomechaniki Ruchu Kliniki Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiegow Poznaniu
5 min.
09.20 Sesja I : Etiologia i Diagnostyka
Moderatorzy: prof. UM dr hab. med. Marek Jóźwiak, dr n. med. Ewa Gajewska
09.20 Od uszkodzenia mózgu do porażenia kończyny górnej – etiologia deformacji
dr n. med. Ewa Gajewska, Klinika Reumatologii, Rehabilitacji i Fizjoterapii Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Dyskusja – 5 min.
20 min.
09.40 Rozwój funkcjonalny ręki w normie i patologii
prof. UM dr hab. med. Marek Jóźwiak, Pracownia Biomechaniki Ruchu Kliniki Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiegow Poznaniu
Dyskusja – 5 min.
20 min.
10.00 Zaburzenia napięcia mięśniowego w zespołach porażennych kończyny górnej u chorych z hemiplegią
dr n. med. Maciej Idzior, Klinika Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Dyskusja – 5 min.
25 min.
10.25 Ocena funkcjonalna kończyny górnej u dziecka z mózgowym porażeniem dziecięcym
dr n. med. Ewa Gajewska, Klinika Reumatologii, Rehabilitacji i Fizjoterapii Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Dyskusja – 5 min.
25 min.
10.50 Jakie skale oceny funkcjonalnej należy stosować w praktyce klinicznej ?
prof. UM dr hab. med. Marek Jóźwiak, Pracownia Biomechaniki Ruchu Kliniki Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Dyskusja – 5 min.
25 min.
11.15 Przerwa kawowa 15 min.
11.30 Sesja II: Leczenie funkcjonalne i korekcyjne tzw. „ręki spastycznej”
Moderatorzy: prof. dr hab. med. Zbigniew Śliwiński, dr n. biol. Faustyna Manikowska
11.30 Diagnostyka i postępowanie fizjoterapeutyczne „ręki spastycznej” poudarowej
prof. dr hab. med. Zbigniew Śliwiński, Konsultant Krajowy ds. fizjoterapii
Dyskusja – 5 min.
25 min.
11.55 „SZKOŁA RĄK” – w systemie Nauczania Kierowanego – film i omówienie
dr Maria Król, mgr Piotr Paul, Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym „Krok za krokiem” w Zamościu
Dyskusja – 5 min.
25 min.
12.20 Metody terapeutyczne ręki spastycznej – podstawy neurofizjologiczne wyboru postępowania
dr n. biol. Faustyna Manikowska, Pracownia Biomechaniki Ruchu Kliniki Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Dyskusja – 5 min.
25 min.
12.45 Czynniki rokownicze wyników leczenia usprawniającego tzw. „ręki spastycznej” u chorych po udarze
dr Joanna Dudzińska, Klinika Rehabilitacji Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Dyskusja – 5 min.
20 min.
13.05 Nieoperacyjne metody leczenia deformacji kończyny górnej u dziecka z mózgowym porażeniem dziecięcym
prof. UM dr hab. med. Marek Jóźwiak, Pracownia Biomechaniki Ruchu Kliniki Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Dyskusja – 5 min.
20 min.
13.25 Lunch 35 min.
14.00 Workshop I – Gipsowanie korekcyjne a terapia hamująca
Prowadzący: prof. dr hab. med. Marek Jóźwiak, Pracownia Biomechaniki Ruchu Kliniki Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu, dr med. Maciej Idzior, Klinika Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu, Mgr Anna Gierszewska, NZOZ Klinika Grunwaldzka Poznań
30 min.
14.30 Sesja III: Leczenie operacyjne „ręki spastycznej”
Moderatorzy: dr n. med. Leszek Kaczmarek, dr n. med. Maciej Idzior
14.30 Leczenie operacyjne „ręki spastycznej”
dr n. med. Leszek Kaczmarek, Klinika Ortopedii, Traumatologii i Chirurgii Ręki Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Dyskusja – 5 min.
25 min.
14.55 Leczenie operacyjne deformacji kończyny górnej u dziecka z mózgowym porażeniem
prof. UM dr hab. med. Marek Jóźwiak, Pracownia Biomechaniki Ruchu Kliniki Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu
Dyskusja – 5 min.
25 min.
15.20 Przerwa kawowa 10 min.
15.30 Workshop II – Leczenie toksyną botulinową tzw. „ręki spastycznej” – sesuplementcja mięśni, kalkulacja dawki, technika podawania suplementu (

dodatkowo płatne

)
Prowadzący: Prof. UM dr hab. med. Marek Jóźwiak, Pracownia Biomechaniki Ruchu Kliniki Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu, dr n. med. Maciej Idzior, Klinika Ortopedii i Traumatologii Dziecięcej Uniwersytetu Medycznego im . K. Marcinkowskiego w Poznaniu

60 min.
16.30 Zakończenie, rozdanie certyfikatów uczestnictwa
beleczka_spotkania-6853855
ptaszek-2249561
ptaszek-2249561
Wyszukaj spotkanie edukacyjne dla…
… chirurgów dziecięcych diabetologów kardiologów doradcay ortopedów doradcay traumatologów nefrologów specjalistów medycyny rodzinnej specjalistów chorób wewnętrznych
napis_seminarium-6279177
sponsorzy-1515839

 

patronat-2327870

 

oferta_cemed-1979087

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here