CEMED | Reumatologia w pigułce dla ortopedów

0
Rate this post

Kierownicy naukowi :

Prof. Paweł Małdyk  notkaprawo_mala-1260290 – Konsultant Krajowy w dziedzinie Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu. Kierownik Kliniki Reumoortopedii w Instytucie Reumatologii im. Prof. dr hab. med. Eleonory Reicher.

dr Ewa Stanisławska-Biernat  notkaprawo_mala-1260290 – z-ca kierownika Kliniki i Polikliniki Reumatologii w Instytucie Reumatologii im. Prof. dr hab. med. Eleonory Reicher. Prezes Polskiej Fundacji Reumatologii

Wykładowcy:

  • Prof. dr hab. n. med. Paweł Małdyk – Konsultant Krajowy w dziedzinie Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu. Kierownik Kliniki Reumoortopedii w Instytucie Reumatologii im. Prof. dr hab. med. Eleonory Reicher.
  • Dr n.med Ewa Stanisławska-Biernat – z-ca kierownika Kliniki i Polikliniki Reumatologii w Instytucie Reumatologii im. Prof. dr hab. med. Eleonory Reicher. Prezes Polskiej Fundacji Reumatologii.
  • Prof. dr hab. n. med. Piotr Głuszko – Kierownik Kliniki i Polikliniki Reumatologii w Instytucie Reumatologii im. Prof. dr hab. med. Eleonory Reicher. Prezes Polskiej Fundacji Reumatologii.
  • Prof. dr hab. n. med. Brygida Kwiatkowska – kierownik Kliniki Wczesnego Zapalenia Stawów w Instytucie Reumatologii im. Prof. dr hab. med. Eleonory Reicher.
  • Dr Robert Śmigielski – Ordynator Centrum Urazów Sportowych oraz Oddziału Chirurgii Kończyny Dolnej w Klinice Carolina Medical Center.
  • Dr n. med. Beata Ciszkowska-Łysoń – Ordynator Centrum Diagnostyki Obrazowej w Klinice Carolina Medical Center.

Więcej szczegółów wkrótce. Zapraszamy.

PROGRAM

09.30 Otwarcie konferencji
Prof. dr hab. n. med. Paweł Małdyk, Dr n.med Ewa Stanisławska-Biernat
10 min
09.40 Z jakimi objawami chorób zapalnych może spotkać się ortopeda.
Prof nadzw. dr. n. med. Brygida Kwiatkowska
30 min
10.10 Różnicowanie wysięków w stawie kolanowym.
Prof nadzw. dr. n. med. Brygida Kwiatkowska
30 min
10.40 Leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów według aktualnych wytycznych.
Dr n.med Ewa Stanisławska-Biernat
30 min
11.10 przerwa kawowa 20 min
11.30 Osteoporoza 2013
Prof. dr hab. n. med. Piotr Głuszko
30 min
12.00 Ciekawe przypadki z pogranicza ortopedii i reumatologii.
Dr n.med Ewa Stanisławska-Biernat
30 min
12.30 Przerwa na lunch 45 min
13.15 Diagnostyka obrazowa układu mięśniowo-szkieletowego – kiedy powinniśmy myśleć o chorobach zapalnych.
Dr n. med. Beata Ciszkowska-Łysoń
30 min
13.45 Odmienność/specyfika endoprotezo plastyki u chorych na choroby zapalne RZS / choroba zwyrodnieniowa.
Prof. dr hab. n. med. Paweł Małdyk
30 min
14.15 przerwa kawowa 20 min
14.35 Artroskopia w chorobach reumatologicznych
Dr Robert Śmigielski
30 min
15.05 Dyskusja podsumowująca. 30 min.
15.35 Zakończenie konferencji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here