CEMED | kurs na preparatach nieutrwalonych
Podstawowe techniki operacyjnego leczenia palucha koślawego

0
Rate this post

Wykładowcy i instruktorzy:

  • Prof. dr hab. Marek Napiontek (kierownik kursu) (Poznań)
  • Dr n. med. Tomasz Bienek (Oświęcim)
  • suplement. Barbara Czasławska (Katowice)

Uczestnicy podzieleni na 2 grupy – I i II po 12 osób każda. Dla każdej grupy przewidziano 6 stanowisk sekcyjnych po 2 osoby na stanowisko oraz 3 instruktorów. Jeden instruktor przypada na 2 grupy. Kierownik wspomaga każdą grupę)

PROGRAM

DZIEŃ 1 | 30 maja 2014 r.
09.00 Rejestracja uczestników 30 min.
09.30 Otwarcie kursu 5 min.
09.35 Prezentacja materiałów do zespalania kości
P. Grudniewski (Medartis)
10 min.
09.45 Wykład część I – Kwalifikacja i wskazania do operacyjnego leczenia palucha koślawego. Anatomia I promienia stopy

  • Ocena radiograficzna palucha koślawego
  • Uwolnienie boczne i osteotomia Chevron
  • Osteotomia podstawy I kości śródstopia
  • Podwójna osteotomia I kości śródstopia

M. Napiontek / B. Czasławska

30 min.
10.30 Nauka technik operacyjnych na zwłokach

  • Uwolnienie boczne
  • Osteotomia podgłowowa I kości śródstopia Chevron (zespolenie śrubą kaniulowaną)
  • Osteotomia podstawy I kości śródstopia (zespolenie blachą i śrubami)
  • Inne typy osteotomii – opcjonalnie
  • Podwójna osteotomia I kości śródstopia (Logroscino) – prezentacja techniki przez instruktorów (zespolenie drutami K)

M. Napiontek

90 min.
12.00 Przerwa 30 min.
12.30 Wykład część II

  • Osteotomia scarf
  • Osteotomia Akin’a
  • Osteotomia Weil’a
  • Osteotomia BRT

B. Czasławska / T. Bienek / M. Napiontek

30 min.
13.00 Nauka technik operacyjnych na zwłokach Przegląd technik operacyjnych

  • Osteotomia scarf – prezentacja techniki przez instruktorów (zespolenie śrubami kaniulowanymi)
  • Osteotomia paliczka podstawowego palucha (Akin), (zespolenie śrubą kaniulowaną)
  • Osteotomie podgłowowa kości śródstopia II-V (Weil) (zespolenie śrubami kaniulowanymi)
  • Osteotomia BRT podstawy kości śródstopia II-V (zespolenie śrubami kaniulowanymi)
90 min.
14.30 Wykład część III

  • Powikłania operacyjnego leczenia palucha koślawego
  • Ciekawe przypadki
  • Dyskusja

T. Bienek / B. Czasławska / M. Napiontek

30 min.
15.00 Zakończenie kursu 30 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here