CEMED | Rehabilitacja w wybranych patologiach obręczy barkowej
praktyczny kurs dla fizjoterapeutów z elementami pokazów anatomicznych

24 maja 2015 r. | Warszawa | Centrum Edukacji Medycznej CEMED

0
Rate this post

Pełen sukces procesu leczenia patologii w obrębie obręczy barkowej to nie tylko zniwelowanie dolegliwości bólowych, ale również przywrócenie pełnej sprawności całej kończyny górnej. Kurs prezentuje program rehabilitacji w oparciu o specyfikę gojenia wybranych struktur oraz anatomię i biomechanikę całej obręczy barkowej.
Kurs będzie zawierał unikalny pokaz anatomii i biomechaniki w oparciu o materiał cadaverowy, minimalną ilość teorii oraz maksymalną ilość zajęć praktycznych dotyczących zastosowania poszczególnych technik oraz ćwiczeń na każdym etapie rehabilitacji.

 

W trakcie kursu uczestnik:

  • zapozna się z najnowszą wiedzą dotyczącą anatomii i biomechaniki obręczy barkowej popartą pokazem cadaverowym,
  • otrzyma wiedzę na temat najnowszych technik leczenia wybranych patologii,
  • będzie uczył się skonstruowania programu rehabilitacji zarówno podczas leczenia zachowawczego, jak i pooperacyjnego,
  • będzie poznawał oraz trenował poszczególne techniki oraz ćwiczenia odpowiednio dobrane do każdego etapu rehabilitacji,
  • pozna kryteria bezpiecznego powrotu pacjenta do pełnej aktywności fizycznej.

PROGRAM

08.00 Powitanie, przedstawienie zasad oraz programu kursu 10 min.
08.10 Anatomia na żywo – pokaz cadaverowy cz. 1 60 min.
09.10 Przerwa 10 min.
09.20 Anatomia na żywo – pokaz cadaverowy cz. 2 75 min.
10.35 Przerwa 10 min.
10.45 Najczęstsze patologie w obrębie obręczy barkowej 20 min.
11.05 Przegląd aktualnych trendów w leczeniu operacyjnym 30 min.
11.35 Leczenie zachowawcze – kiedy ma sens? 30 min.
Ok. 12.05 wyjazd do Kliniki Carolina Medical Center (ul. Pory 78)
12.35 Przerwa obiadowa 45 min.
13.20 Redukcja bólu/stanu zapalnego – (leczenie zachowawcze oraz wczesne postępowanie pooperacyjne) – ćwiczenia praktyczne 40 min.
14.00 Przywrócenie mobilności (w zależności od rodzaju patologii) – ćwiczenia praktyczne 60 min.
15.00 Przerwa 10 min.
15.10 Przywrócenie stabilności (w zależności od rodzaju patologii) – ćwiczenia praktyczne 60 min.
16.10 Odzyskanie siły mięśniowej (kiedy i w jaki sposób?) – ćwiczenia praktyczne 60 min.
17.10 Trening sportowy (przygotowanie do powrotu do dyscyplin „overhead”) – ćwiczenia praktyczne 40 min.
17.50 Zakończenie kursu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here