CEMED | warsztaty MIKROMACIERZE CGH w diagnostyce klinicznej

0
Rate this post

Szanowni Państwo,
Serdecznie zapraszamy do udziału w warsztatach, których celem jest przedstawienie możliwości oraz zastosowania metod mikromacierzowych. Mikromacierze CGH stosowane są obecnie do identyfikacji niezrównoważenia genomu u pacjentów z niepełnosprawnością intesuplementtualną, autyzmem, cechami dysmorfii lub wadami wrodzonymi, a także w diagnostyce onkologicznej. Dzięki nim diagnozujemy wiele defektów genomu nierozpoznawanych stosowanymi dotychczas metodami. Zaprezentujemy zasady działania metod mikromacierzowych oraz umożliwimy Państwu własnoręczne wykonanie dwóch platform obecnych na naszym rynku. Podzielimy się naszym doświadczeniem w stosowaniu mikromacierzy w rutynowej diagnostyce klinicznej oraz w realizacji projektów naukowych. Omówimy zasady i problemy interpretacji wyników badań uzyskiwanych tymi metodami, jak również przedstawimy technikę FISH, jako metodę z wyboru stosowaną do weryfikacji wyników uzyskanych metodą aCGH. Mamy nadzieję, że warsztaty nie tylko przybliżą Państwu tą najnowszą metodę analizy genomu, ale również ułatwią podjęcie decyzji odnośnie ewentualnego wyboru i kupna platformy, która spełni Państwa oczekiwania i będzie odpowiednia dla Państwa zamierzeń naukowych.

dr Beata Nowakowska
mgr Magdalena Bartnik

Prowadzenie warsztatów
dr Beata Nowakowska, mgr Magdalena Bartnik, Instytut Matki i Dziecka, Zakład Genetyki Medycznej, Pracownia Cytogenetyki Mosuplementularnej

PROGRAM

DZIEŃ 1 | 8 czerwca 2015 (poniedziałek)
09.50 Rozpoczęcie warsztatów 10 min.
10.00 Wykład: Podstawy techniki mikromacierzy 40 min.
10.40 Przedstawienie planu zajęć praktycznych (przekazanie protokołów i omówienie ćwiczeń) 30 min.
11.10 Praca w grupach:Ćwiczenia praktyczne

  • przygotowanie DNA
  • znakowanie DNA
120 min.
13.10 Wykład: Metody weryfikacji wyników otrzymanych metodą aCGH

  • Technika FISH
  • Technika MLPA
  • Technika PCR i qPCR
60 min.
14.10 Przerwa na obiad 30 min.
14.40 Praca w grupach:Ćwiczenia praktyczne

  • Oczyszczanie wyznakowanego DNA
  • pre-hybrydyzacja
  • nastawianie hybrydyzacji.
120 min.
16.40 Zakończenie dnia
DZIEŃ 2 | 9 czerwca 2015 (wtorek)
08.50 Rozpoczęcie warsztatów 10 min.
09.00 Praca w grupach:Ćwiczenia praktyczne

  • odpłukiwanie
  • skanowanie mikromacierzy
120 min.
11.00 Przerwa na kawę 30 min.
11.30 Wykład:

  • Zapoznanie się z programem do analizy mikromacierzy CGH.
60 min.
12.30 Praca w grupach:

  • analiza i omówienie wyników
60 min.
13.30 Dyskusja: Rozwiązywanie problemów interpretacji i opracowania wyników

  • zapoznanie się z internetowymi bazami danych
  • przygotowanie wyniku analizy
  • Praktyczne rady dotyczące zakupu i eksploatacji urządzeń do technik mikromacierzy
60 min.
14.30 Przerwa na obiad 50 min.
15.20 Sesja „TROUBLESHOOTING”, czyli wspólne rozwiązywanie problemów technicznych

  • omówienie typowych problemów
  • omówienie przypadków przedstawionych przez uczestników spotkania
60 min.
16.20 Zakończenie dnia

Zachęcamy uczestników warsztatów do przywiezienia DNA na którym pracują w Laboratorium. Ważne aby było czyste i spełniało parametry: Oba wskaźniki czystości, A260/A280 i A260/A230 powinny być powyżej 1.8.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here