CEMED | REHABILITACJA PO REKONSTRUKCJI WIĘZADŁA KRZYŻOWEGO PRZEDNIEGO
praktyczny kurs dla fizjoterapeutów z elementami pokazów anatomicznych
31 maja 2015 | Warszawa | Centrum Edukacji Medycznej CEMED

0
Rate this post

Pełen sukces procesu leczenia pacjenta po rekonstrukcji WKP to nie tylko subiektywne poczucie stabilności pacjenta oraz jego powrót do pełnej aktywności, ale również ochrona jego kolana przed przyśpieszonym zużyciem w przyszłości. Ciągłe poszukiwanie optymalnego procesu leczenia doprowadziło do zmiany techniki operacyjnej w oparciu o unikatowe wyniki badań dotyczących anatomii więzadła krzyżowego przedniego. Sytuacja ta wymusiła również zmianę postępowanie pooperacyjnego. Kurs prezentuje program rehabilitacji w oparciu o specyfikę gojenia przeszczepu i biomechanikę kolana. Dodatkowo jest to efekt indywidualnej oceny postępów gojenia w obrazie rezonansu magnetycznego oraz w oparciu o wyniki badań biomechanicznych jako kryterium przejścia do poszczególnych etapów rehabilitacji.
Kurs będzie zawierał unikalny pokaz anatomii i biomechaniki w oparciu o materiał cadaverowy, minimalną ilość teorii oraz maksymalną ilość zajęć praktycznych dotyczących zastosowania poszczególnych technik oraz ćwiczeń na każdym etapie rehabilitacji

W trakcie kursu uczestnik:

  • zapozna się z najnowszą wiedzą dotyczącą anatomii i biomechaniki więzadła krzyżowego przedniego popartą pokazem cadaverowym,
  • otrzyma wiedzę na temat najnowszej anatomicznej metody rekonstrukcji WKP oraz jej przewadze nad innymi dostępnymi technikami operacyjnymi,
  • będzie uczył się skonstruowania programu rehabilitacji po izolowanym uszkodzeniu WKP oraz modyfikację tego programu w zależności od występowania uszkodzeń współistniejących (łąkotki, więzadła poboczne)
  • będzie poznawał oraz trenował poszczególne techniki oraz ćwiczenia odpowiednio dobrane do każdego etapu rehabilitacji
  • pozna kryteria bezpiecznego powrotu pacjenta do pełnej aktywności fizycznej.
PLAN KURSU
08.00 Powitanie, przedstawienie zasad oraz programu kursu 10 min.
08.10 Pokaz anatomii – preparowanie na żywo poszczególnych struktur anatomicznych, z możliwością własnej oceny ich mechaniki i funkcjonowania oraz topografii cz. 1
suplement. Robert Śmigielski
60 min.
09.10 Pokaz anatomii cz. 2
suplement. Robert Śmigielski
75 min.
10.25 Przerwa 10 min.
10.35 Rekonstrukcja WKP krok po kroku – wykład z elementami materiałów filmowych z zabiegu
suplement. Michał Drwięga
40 min.
11.15 Różne techniki pobrania przeszczepu: wady i zalety – wykład
suplement. Daniel Kopko
20 min.
11.35 Wykład: W jaki sposób planować usprawnianie po rekonstrukcji WKP – przegląd literatury, doświadczenia własne oraz biologia gojenia przeszczepu
mgr Marcin Plenzler
40 min.
12.15 Wyjazd do Kliniki Carolina Medical Center, ul. Pory 78 30 min.
12.45 Przerwa obiadowa 45 min.
13.30 Ćwiczenia praktyczne: Rehabilitacja po rekonstrukcji WKP – Etap I (rehabilitacja przedoperacyjna, wczesne postępowanie pooperacyjne)
mgr Marcin Plenzler, mgr Dariusz Straszewski
40 min.
14.10 Ćwiczenia praktyczne: Rehabilitacja po rekonstrukcji WKP – Etap II (2 – 6 tydzień) 60 min.
15.10 Przerwa 15 min.
15.25 Ćwiczenia praktyczne: Rehabilitacja po rekonstrukcji WKP – Etap III (6 – 12 tydzień) 60 min.
16.25 Ćwiczenia praktyczne: Rehabilitacja po rekonstrukcji WKP – Etap IV (12 – 24 tydzień) 60 min.
17.25 Przerwa 10 min.
17.35 Ćwiczenia praktyczne: Rehabilitacja po rekonstrukcji WKP – Etap V (6 – 9 miesiąc) 40 min.
18.15 Wykład: Kryteria zakończenia usprawniania oraz powrotu do aktywności sportowej 30 min.
18.45 Budowanie planu usprawniania w oparciu o case study 15 min.
19.00 Zakończenie kursu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here