CEMED | Zaawansowane techniki operacyjne w obrębie stopy : osteotomie, artrodezy, rekonstrukcje ścięgien – część I.

0
Rate this post

Koordynator merytoryczny: Dr n. med. Tomasz Bienek

Kurs organizowany przez Polskie Towarzystwo Stopy i Stawu Skokowego przeznaczony jest dla ortopedów, pragnących pogłębić swoje umiejętności – zwłaszcza praktyczne – w operacjach stopy. Program obejmuje zagadnienia operacji przodostopia, śródstopia jak i tyłostopia. Wykładowcy koncentrują się zwłaszcza na praktycznych aspektach poszczególnych zagadnień poruszanych w czasie kursu. Liczba uczestników kursu – 24 . Zajęcia teoretyczne – 1 dzień kursu Hotel Holiday Park ***, ul. Heroldów 1, Warszawa Zajęcia praktyczne – 2 dzień kursu w Cemed ul. Broniewskiego 89 z podziałem na dwie grupy – po 12 osób, w każdej grupie 6 sekcji dwuosobowych – dla każdej sekcji stanowisko z preparatem, zestawem napędów, narzędzi do preparowania i implantów.

Wykładowcy i instruktorzy:

  • Prof. dr hab. Marek Napiontek
  • Dr n. med. Tomasz Bienek
  • Dr hab. Łukasz Kołodziej
  • Dr n. med. Bogusław Sadlik

PROGRAM

5 marca 2015 r. (czwartek) – część teoretyczna, prezentacja technik operacyjnych, przedstawienie instrumentarium i implantów do wykorzystania w kolejnym dniu
14.30 Rejestracja 30 min.
15.00 rozpoczęcie 5 min.
15.05 Paluch sztywny, zaawansowany palucha koślawy – zasady leczenia, wskazania do usztywnienie stawu śródstopno – paliczkowego palucha – technika operacyjna
dr n. med. Tomasz Bienek
25 min.
15.30 Zaawansowany paluch koślawy, niestabilność stawu TMT I – leczenie operacyjne. Wskazania do osteotomii przypodstawnych i usztywnienia sp. Lapidusa – technika operacyjna
dr hab. Łukasz Kołodziej
30 min.
16.00 Szpotawość i koślawość pięty – izolowane i jako element deformacji stopy – wskazania do osteotomii korekcyjnych kości piętowej – technika operacyjna prof. dr hab. Marek Napiontek 30 min.
16.30 Stopa płasko- koślawa nabyta – sposoby postępowania, transpozycja FDL w niewydolności TP – wskazania i technika operacyjna
dr n. med. Tomasz Bienek
30 min.
17.00 Ostre i zastarzałe uszkodzenie ścięgna Achillesa – przegląd metod operacyjnych, metoda małoinwazyjna i transpozycja FHL – wskazania, technika operacyjna
dr n. med. Bogusław Sadlik
30 min.
17.30 Dyskusja 30 min.
18.00 zakończenie I dnia szkolenia
19.00 kolacja
6 marca 2015 r. (piątek) Zajęcia na preparatach nieutrwalonych
grupa A – zajęcia w godzinach: 8.00- 11.00

grupa B – zajęcia w godzinach: 11.30 – 14.30

  • Usztywnienie MTP I –śruba kompresyjna + płytka
  • Osteotomia przypodstawna open – wedge I MT/ usztywnienie sp. Lapidus – płytka niskoprofilowa z klinem/ płytka T blokowana lub płytki kompresyjne
  • Osteotomia pięty z transpozycją guza piętowego – płytka korygująca
  • Osteotomia pięty m. Evans – płytka z klinem
  • Transpozycja FDL na kość łódkowatą w niewydolności TP – śruba biotenodeza / śruba interferencyjna
  • Szycie ścięgna Achillesa mini- inwazyjne/ transpozycja FHL na guz piętowy – mocowanie kotwicami/ śruby interferencyjne
11.00 przerwa 30 min.
11.30 cadaver lab grupa B 180 min.
14.30 zakończenie kursu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here