CEMED | I sympozjum fizjoterapeutyczne OBRĘCZ BARKOWA

0
Rate this post

Szanowni Państwo,

mamy przyjemność zaprosić do udziału w drugim naukowym sympozjum fizjoterapeutycznym, poświęconym zagadnieniom obręczy barkowej. Sympozjum kierujemy głównie do fizjoterapeutów (zarówno tych praktykujących, jak i studentów), doradcay ze specjalizacją z rehabilitacji, doradcay ortopedów, trenerów przygotowania motorycznego oraz wszystkich innych interesujących się tematyką leczenia i rehabilitacji obręczy barkowej.

Specjaliści z kliniki CMC na czele z doradcaami – sprawdź to w jasny i czytelny sposób przedstawią najnowsze doniesienia m.in. z zakresu:

  • anatomii i biomechaniki – praktyczne wykorzystanie tej wiedzy w pracy w pacjentem,
  • diagnostyki obrazowej i funkcjonalnej – dlaczego dobry fizjoterapeuta powinien umieć interpretować tej wyniki,
  • postępowania zachowawczego i pooperacyjnego po najczęstszych kontuzjach stawu barkowego – czyli jak skutecznie pomóc pacjentowi i jednocześnie nie zepsuć dokonań chirurga,
  • wykorzystania wiedzy osteopatycznej.

PROGRAM

09.00 Otwarcie sympozjum 5 min.
09.05 Anatomia i biomechanika obręczy barkowej – aspekty praktyczne w fizjoterapii
mgr Dariusz Straszewski
30 min.
09.35 Diagnostyka obrazowa obręczy barkowej – czyli jak interpretować wyniki badań na potrzeby fizjoterapii?
dr Beata Ciszkowska-Łysoń
35 min.
10.10 Diagnostyka funkcjonalna jako istotny element oceny i kontroli efektywności terapii obręczy barkowej
mgr Marcin Plenzler
30 min.
10.40 Problem konfliktu podbarkowego w leczeniu zachowawczym i pooperacyjnym
Artur Hendzesuplement
15 min.
10.55 DYSKUSJA 10 min.
11.05 Przerwa kawowa 15 min.
11.20 Najczęstsze postępowanie operacyjne w obrębie stawu barkowo-obojczykowego
suplement. Krzesimir Sieczych
20 min.
11.40 Rehabilitacja po leczeniu operacyjnym stawu barkowo-obojczykowego
mgr Tomasz Jurkiewicz
15 min.
11.55 Najczęstsze postępowanie operacyjne w przypadku niestabilności stawu ramienno-łopatkowego
suplement. Robert Śmigielski
30 min.
12.25 Rehabilitacja po leczeniu operacyjnym niestabilności
mgr Marcin Plenzler
15 min.
12.40 DYSKUSJA 10 min.
12.50 Przerwa obiadowa 45 min.
13.35 Najczęstsze postępowanie operacyjne po zerwaniu mięśni stożka rotatorów
suplement. Michał Drwięga
30 min.
14.05 Rehabilitacja po szyciu mięśni stożka rotatorów
mgr Wojciech Suszczyński
15 min.
14.20 Dalsze etapy rehabilitacji oraz elementy SSR i treningu sportowego obręczy barkowej
mgr Szymon Kopko
20 min.
14.40 DYSKUSJA 10 min.
14.50 Przerwa kawowa 15 min.
15.05 Ocena funkcjonalna stawu ramiennego poprzez USG w rękach fizjoterapeuty
mgr Agnieszka Rosińska
15 min.
15.20 Inne czynniki wpływające na funkcje kończyny górnej
mgr Tomasz Jurkiewicz
15 min.
15.35 Najczęstsze problemy i niepowodzenia w terapii obręczy barkowej – przypadki kliniczne
mgr Dariusz Straszewski / mgr Marcin Plenzler / mgr Tomasz Jurkiewicz
35 min.
16.05 UROCZYSTE ZAKOŃCZENIE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here